Yeni Başlayanlar İçin Öneriler

1 Karideslere de diğer canlılara gösterdiğiniz ilgi ve sevgiyi gösterin.

2 Karidesler hakkında mümkün olduğunca çok bilgi toplayın ve bu bilgileri paylaşın.

3 Tank başına 1 karides türü besleyin.(Özellikle çaprazlama konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz)

4 Daima güvendiğiniz kişiler ya da petshoplardan karides alın ve karidesleri akvaryumunuza damla yöntemi kullanarak alıştırın. Yeni gelen ve hasta karidesleri karantina akvaryumuna alın.

5 Ellerinizi akvaryumun içine sokmadan önce daima yıkayın. Ellerinizde karidesler için zararlı (nikotin, pestisit) ve karides tankında sizin için zararlı (Salmonella, de-klorinatör, bakteriler) vardır.

6 Yeni Kurduğunuz tankınıza canlı eklemeden önce(en az 4-6 hafta) düzenli yemleme yaparak bakteri kolonilerinin oluşmasını bekleyin.

7 Karides akvaryumunuzda canlı bitki bulundurun. Bitkiler akvaryumunuzdaki nitrit seviyesini aşağı çekerler. Dibe kök salan gövdeli bitkiler bu konuda daha hızlılardır.

8 Yeni bitkileri ilk olarak karantinaya alın. Akvaryuma ekmeden önce 3 gün boyu bir kovada karantinada tutun.(3 günde 3 kez kovanın suyunu değiştirin)

9 Tankınızda bitki kumu kullanıyorsanız eğer(örn. aquaclay) dibe biriken artıkların amonyak patlamasına sebep olacağı fikrini aklınızdan silin(Bitkili tanklarda).

10 Su parametrelerinizi daima iyi seviyelerde tutun. Bazı karides türleri oldukça hassastır ve parametre değişimleri ölümlere sebep olabilir. Bunun için düzenli su değişimi yapın. Düzenli su değişimi zararlı bakterilerin üremesini önler ve nitratı düşürür. Dinlendirilmiş su musluk suyundan herzaman daha iyidir.

11 İyi bir filtrasyon sistemine sahip olun ve düzenli olarak su parametreleriniz ölçün.

12 Beslediğiniz karides türünün davranışı ve gereksinimlerini göz önünde bulundurarak popülasyonu dengede tutun ve doğru filtrasyon sistemi kullanın.

13 Hedeflenen yavrular için geçici eşleştirme kutuları kullanın.

14 Karidesler için tankınızda saklanma ve dinlenme alanları oluşturun. Kabuk değişimi için saklanacak yerlere ihtiyaçları vardır. Bambu kömürü ve delikli tuğla gibi materyaller kullanabilirsiniz.

15 Karidesleri düzenli olarak ve kısa sürede tüketecekleri miktarlarda yemle besleyin. Tüketilemeyen artık yemler tankınızda nitrat yükselmesine sebep olacaktır. Sebze ağırlıklı beslemek karidesleri daha canlı renklere kavuşturur. Protein ağırlıklı beslemek ise aşırı büyüme ve büyümeyle birlikte sık kabuk değişimine sebep olacaktır. Sık kabuk değişimi kalsiyum eksikliğine sebep olacak ve ölümle sonuçlanacaktır.

16 Karides tankınızın aydınlatma sürelerini doğal gün ışığına uyarlayın. Karidesleri 7/24 karanlık ya da kalıcı aydınlıkta tutmayın. Doğal ışık spektrumları kullanın. Kızılötesi veya UV ışığa maruz bırakmanız mutasyon yavrulara sebep olur.

17 Unutmayın! Sağlıklı karidesler yetiştirmek, renkli ve güzel desenli karidesler yetiştirmekten daha önemlidir. Çeşitli kimyasallar, radyasyon ve benzer yöntemlerle renkli karidesler üretmek uğruna deneyler yapıldığı bilinmekte.

18 Karideslerin nakliyesinde torba başına karides sayısını düşük tutun ve torbaları oksijenle şişirin. Strafor kutularda duruma göre ısıtıcı malzemeler kullanın.(örn. Cep sobası)

19 Yaptığınız hatalar yüzünden karidesleriniz öldüğünde pes etmeyin. Üzülüp vazgeçmek yerine hatalarınızdan tecrübeler edinin. Karides ölümleri çoğulukla gizemlidir ancak sağduyulu araştırmalarla sebebe kolayca ulaşırsınız. Karides ölümlerinden doğa anayı suçlamak yerine ölümlerden önce tankta yaptığınız değişiklikleri gözden geçirin. Yeni eklenen kaya, odun parçası yada zehirli başka birşey karidesleri öldürmüş olabilir. Su parametrelerinin çok hızlı değişmesi de başka bir ihtimal.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.